Wednesday, 6 March 2013

masalah

Assalamualaikum .

“Friendship is the hardest thing in the world to explain. It's not something you learn in school. But if you haven't learned the meaning of friendship, you really haven't learned anything.” 
― Muhammad Ali

Semakin aku sibuk mengecapi kebahagian didunia sambil menuju kebahagian akhirat semakin aku diasak , dilemaskan dan diuji dengan benda-benda yang bodoh tetapi sangat menyakitkan hati . Tak cukup dengan masalah PBS sejarah dan PA yang tak siap-siap "dia " tambahkan perisa masalah aku . Dia bagaikan ajinamoto , sikit-sikit , sekali sekali mungkin sedap , tetapi kalau kerap dan selalu sangat boleh mengudang penyakit . Misalnya penyakit buah pingang , kanser , dan sakit hati . 

Tak salah sekiranya kita nak rasa jelly a.k.a cemburu bila boy-friend kita aku best-friend kita rapat dengan someone yang bagi "dia " mempunyai kelebihan . Tetapi tak payah la nak , over , pulun , cewi sangat , semak    otak ahh . Sekiranya kita pandai menjaga kawan atau boyfriend kita tu , tak akan sesekali lah mereka akan meninggalkan mu . 

Masalah , situasi pertama :

"Rosa , hang jangan dengan Ida nanti ada orang jeles " , aku : " hah, what ? ada apa-apa "  . sibuk je nak jeles macam aku jalan dengan suami kesayangan dia , geli ahh . 

Masalah : situasi kedua : 

dia cakap " dulu rosa rampas pakwe aku , sekrang dia nak rampas kawan aku , aku tau la dia orang senang , aku nie orang yang tak senang " 

Ulasan aku : 

Kenapa manusia apabila ada masalah suka menggunakan orang ketiga utuk menyampai berita ketidakpuasan hatinya ? kenapa manusia selalu mebandingkan pangkat , harta dan kedudukan sedangkan di sisi Allah semuanya sama melainkan iman . Kenapa manusia suka meletakkan kesalahan dia atas bahu orang lain tanpa mahu memikul sendiri kesalahan itu ? kenapa manusia suka bersangka buruk , sedangkan husnuzon itu lebih baik ? kenapa aku sedang menyalahkan manusia ? Sebab beruk takkan buat begini .

Mungkin salah aku , berpindah dari Peneng balik ke Kedah , aku patut stay ja kat sana , mengorat Hakimi yang seksi atau Hannan yang ala-ala ustaz sampai dapat . hahahah . (melawak perkara yang tidak lawak ) . 
Aku balik ke Kedah hanya membusukkan lagi hubungan percintaan yang sedang mekar mewangilah sangat . Sapa suruh salah sangka , aku best-friend-forever je dengan pakwe kau , kalau aku betul-betul bermaksud nak rampas pakwe kau dah lama aku goda Shaukhi yang iman goyah tu , cuma iman aku yang masih kuat . So , perkara sebegitu tidak akan pernah berlaku . 

kepergian Sarah ke poli memang menyusahkan aku mencari teman yang nak temankan aku ke tandas , temankan aku makan minum . Kalau aku nie Otai , memang membuta tuli ja aku ajak Firdaus teman aku pi tandas . Jadi , disebabkan sifat keperempuanan aku yang masih teguh dan utuh berdiri aku cuba untuk berkawan dengan mereka yang berada disekeliling aku . Tapi tak sangka pulak hanya kerana aku take -bring -and drive Ida ke Sg.Petani makan-makan lepak kat Mc D sambil main mata dengan abang mc D si " dia" boleh bengang kat aku .

Dan sesungguhnya aku tidak pernah menggunakan kelebihan aku hidup dalam kalangan orang senang untuk merasuah mereka untuk berkawan dengan aku . Lagipun aku hanya rakyat biasa , Insan biasa yang penuh dengan dosa-dosa lampau . bapak aku bukan orang kaya . bukannya ada duit berjuta-juta dalam bank , bukanya ada jet pribadi atau kapal selam yang berjuta-juta . 

Aku juga tidak pernah mengharap penduduk dunia mengenali aku , cukuplah aku hanya dikenali oleh para malaikat dia atas langit sana . 
tak pe lah .. " Ape orang nak kata kat kita ,  Kita biar je  , kita redha je , tapi lepas tu kita santau cukup-cukup " hahaha , 

1 comment: